13/10/09

Μαθητικοί ΗΥ στη Χίο


Τιμωρήστε τους


Λίγες είναι εκείνες οι ευκαιρίες που εταιρίες ωφείλουν να παρουσιάζουν κοινωνική ευαισθησία. Δυστυχώς για όλες τις εταιρείες που εμπορεύονται μαθητικούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στο νησί μας απέτυχαν να παρουσιάσουν ανθρώπινο πρόσωπο, μηδενός εξαιρουμένης.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το για πολλούς «ανάλγητο» Κράτος με την συνδρομή της ΕΕ διέθεσε για κάθε μαθητή επιταγή 450 ευρώ για την αγορά μαθητικού net book. Αυτό ως απεδείχθηκε αποτέλεσε καμπανάκι ευκαιρίας πλουτισμού για τις εταιρίες εμπορίας ΗΥ.
Με βάση τις προδιαγραφές που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας η αξία καταλόγου ΗΥ αυτής της κατηγορίας (που συμπεριλαμβάνεται το κέρδος της εταιρίας) κυμαίνεται από 350 μέχρι 390 ευρώ. Για την ορθότητα των τιμών μπορεί ο κάθε ένας σας να ανατρέξει σε οποιοδήποτε ιστοσελίδα αυτών των εταιριών αυτών.
Τα δώρα που διαφημίζονται στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν σε τιμή του κουπονιού των 450 ευρώ . Επιπλέον, όπου τα πακέτα προσφορών που πράγματι καλύπτουν πλήρως την αξία του κουπονιού οι εταιρίες κλώνοι που εδρεύουν στο νησί αρνήθηκαν να τα παρέξουν .
Για να γίνω πιό συγκεκριμένος καμιά εταιρία στη Χίο δεν πούλησε ΗΥ, ACER 751HA ή ASSUS EEPC 1101H - οι μόνοι με οθόνη 11’’. Ο λόγος είναι προφανής για αυτόν που θα δεί τιμές καταλόγου που πλησιάζουν τα 400 ευρώ. Λάβετε υπόψην ότι τα δώρα που προσφέρθηκαν για να καλύψουν την τιμή του κουπονιού αφενός δεν ήταν της ελεύθερης επιλογής του αγοραστή αφετέρου η τιμή κοστολόγησης περιλάμβανε το κέρδος της εταιρείας.
Για να καταλήξω, υπολογίζω χοντρικά το μέσο κέρδος για κάθε ΗΥ που δώθηκε στο νησί είναι περίπου 100 ευρώ. Δηλαδή το ένα τρίτο της τιμής του. Επιπλέον τα μοντέλα που διατέθηκαν έχουν κυκλοφορία πλέον των δύο ετών, για κάποιον που γνωρίζει από ΗΥ αυτό σημαίνει ότι του χρόνου θα είναι σχεδόν άχρηστοι. Αν αυτό δεν είναι εκμμετάλευση ;
Εν ονόματι λοιπόν των παιδιών που πήραν στα χέρια τους για πρώτη φορά ΗΥ, των γονέων που έχουν άγνοια του τι αντάλλαξαν με το κουπόνι των 450 ευρώ σας καλώ ως ευσυνείδητοι καταναλωτές να αντιδράσετε και να επιβάλετε τους δικούς σας όρους.
Προσωπικά αντιδρώντας στον εκβιασμό αγόρασα από τη Θεσσαλονίκη τον ΗΥ του γιού μου καταφέρνοντας να πάρω αυτό που ακριβώς ήθελα και δώρα ισάξια με την αξία του κουπονιού. Επιπλέον θα κανω αγορές μόνο από internet για φέτος.
Ντροπή τους και πάλι γιατί θέλησαν να βγάλουν υπεραξίες από παιδιά και ανήδεους γονείς.