22/4/10

¨Ενας Περίπατος με Γρίνια"

Μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην πόλη της Χίου είναι αυτή που την συνδέει το αεροδρόμιο . Για όλους εμάς που καθημερινά “ζούμε” το πλακόστρωτο της παραλιακής ζώνης, νομίζω ότι αποτελεί την μόνη ελεύθερη ζώνη που προσφέρεται για να περπατήσουμε να κάνουμε ποδηλασία, να αθληθούμε, να συναντήσουμε φίλους..
Την υπέροχη, από άποψη φυσικής ομορφιάς διαδρομή, όπως πάντα και παντού στην Ελλάδα και γιατί όχι στη Χίο φροντίζουν κάποιοι να την καθιστούν κάθε ημέρα και πιο δύσβατη.
Ένα απόγευμα λοιπόν αποφάσισα στο τακτικό μου δρομολόγιο να «δω» ότι κανένας άλλος δημοτικός υπάλληλος ή και πολίτης Χίου, δεν «είδε».




Το συνολικό εύρος του πεζοδρομίου είναι περίπου 1,5μ, στο μεγαλύτερο μήκος της διαδρομής .

Δεδομένου ότι:
α. βάσει διεθνών προδιαγραφών το ελάχιστο εύρος είναι 1,8μ διαδρόμων εσωτερικών χώρων , όπου το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο.
β. Η κυκλοφορία πεζών καροτσιών αλλά και ποδηλάτων αυξάνεται προοδευτικά και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες


το εύρος κρίνεται ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ.




Δεν θα αναφερθώ σε δείγματα εγκατάλειψης όπως αυτό του «ορφανού» στύλου αλλά περισσότερο σε εμπόδια που πραγματικά κάνουν την καθημερινή διάβαση όλο και δυσκολότερη. Οι λύσεις είναι απλές και στην πλειοψηφία τους ανέξοδες.




Εδώ ο «δημιουργός» προσπάθησε να δημιουργήσει υποπόδιον για τους κουρασμένους περιπατητές. Πέταξε δύο κυβικά τσιμέντο και δεν ξέρω πόσες εργατοώρες για να φτιάξει μια εξέδρα που κατά την γνώμη μου δεν χρειαζόταν.



Η απλή λογική ερμηνεύει ότι:


Δεν χρειάζεται ο περιπατητής να ξεκουραστεί σε παγκάκι που εδράζεται σε ήδη στενό διάδρομο και αφήνει μόλις 70εκ. ελεύθερο χώρο, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε ο «δημιουργός» να κατεβάσει το παγκάκι στο πράσινο και με μόλις μισό κυβικό τσιμέντο να κάνει σκαλάκι και εξέδρα στο επίπεδο του πρασίνου. Επιπλέον ο κάδος θα μπορούσε να συνοδεύσει το « ζευγάρι» του.



Θα ήταν άξιο επαίνου της Δημοτικής Αρχής η διαμόρφωση του γηπέδου στο σημείο αυτό αλλά και μεγάλη η χαρά των παιδιών που θα μπορούσαν να παίζουν σε τέτοια μέρη.



Εδώ το εύρος είναι ικανοποιητικό πλην όμως το παγκάκι στη μέση δεν επιτρέπει στους ντόπιους να επιβεβαιώσουν την φήμη τους « οι Χιώτες πάνε δύο – δύο» ή όπως λέγαμε αεροπορικά «line abreast» μόνο «in trail» διαβαίνεις. Το απίθανο είναι ότι όπως φαίνεται έχει αρκετό χώρο να φύγει και να εγκατασταθεί πιο μπροστά και κάτω από σκιά.

Η κατάσταση χειροτερεύει όσο προχωράμε και πλέον απαιτείται slalom για την διέλευση ζευγαριού. Δεν συζητώ για ποδήλατο.

Παρεμπιπτόντως, απορώ πως δεν τέθηκε από κανένα εδώ στο νησί το θέμα ποδηλατοδρόμου Καρφά-Χίου. Ζητώ συγνώμη αν έχω ελλιπή ενημέρωση.

Βλέποντας την επικινδυνότητα του δρόμου, τις ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οδηγοί ακόμη και στα στενά σημεία, αλλά και την όλο και αυξανόμενη κίνηση ποδηλάτων από τουρίστες αλλά και ντόπιους συμπεραίνω ότι θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών, αλλά και ασφάλεια για τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους.





Εδώ το ίδιο πρόβλημα με τη θέση, προσέξτε ότι δύο μέτρα πιο κάτω υπάρχει έξοδος για την παραλία αλλά και δέντρα για σκιά. Παρόλα αυτά το παγκάκι στη μέση και ντάλα ήλιο.




Ας πάμε και στα αστυνομικά μέτρα.
Είναι ντροπή ύπαρξη τέτοιων παραπηγμάτων στην βιτρίνα του νησιού. Κάντε κάτι!!!, δεν είναι δυνατόν Δήμος και Νομαρχία να μην μπορούν να γκρεμίσουν ένα αυθαίρετο παράπηγμα στην καλύτερη περιοχή του νησιού.


Αλλά μήπως γίνομαι γραφικός ? κάτι δεν πάει καλά. Εδώ με την άδεια του Δήμου , απέναντι από την είσοδο του αεροδρομίου ξεφύτρωσε ετούτο το «πράμα». Μετά μεγάλωσε,απλώθηκε, έκλεισε το πεζοδρόμιο, έφτιαξε τουαλέτα χημική, τσιγκοπαράγκα για αποθήκη??? κλπ.
Αυτό είναι δείγμα μόνο, του τι μπορεί να κάνει αυθαίρετα κάποιος στη Χίο.

Ερωτήματα προς τις Αρχές:
α. Ποιός και με ποιά κριτήρια έδωσε άδεια για περίπτερο στην περιοχή αυτή ?
β. Με ποιό δικαίωμα κλείνει το πεζοδρόμιο, πότε ελέγχθηκε τελευταία αυτό?
γ. Η τουαλέτα και η τσικοπαράγκα είναι νομότυπα?
δ. Η δορυφορική πιάνει Χιώτικα κανάλια?















Εκεί που περπατάγαμε να σου και δύο αυτοκίνητα στο διάβα μας. Το ένα με κλήση και το άλλο χωρίς...

Ελπίζω με τις φωτογραφίες να παρακινηθούν κάποιοι που έχουν λόγο όπως ποδηλατικοί, περιπατητικοί σύλλογοι κλπ, φορείς όπως η πολεοδομία η αστυνομία και τέλος ο Δήμος και ακόμη παρακάτω η Νομαρχία για την θεραπεία των προβλημάτων. Μόνο έτσι θα αλλάξει η εικόνα της Χίου.
Ακόμη ένα χρόνο μπορώ να περιμένω να δω αλλαγές......

Chios Blogs

Δεν υπάρχουν σχόλια: